آبگوشت یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که از زمان های قدیم در هر ناحیه ای با مواد و ادویه جات مختلفی پخت می شود و این غذا در بین ایرانیان طرفداران بی شماری داد. در صورتی که آبگوشت سنتی در ظروف سنگی پخته شود به آن دیزی سنگی می گویند. در طبخ آبگوشت سنتی از گوشت, حبوبات, گوجه فرنگی و برخی چاشنی ها از قبیل لیمو عمانی استفاده می شود. در این آموزش آشپزی پارلین, دستور پخت آبگوشت سنتی خوشمزه و لذید را برای برای ۴ نفر آماده کرده ایم که مشاهده می کنید.
مواد لازم | مقدار لازم |
گوشت | ۲۵۰ گرم |
گوجه فرنگی | ۲ عدد |
پیاز | ۲ عدد |
سیب زمینی | ۴ عدد |
رب گوجه فرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
لوبیا سفید | نصف لیوان |
نخود | نصف لیوان |
نمک | به میزان لازم |
فلفل سیاه | به میزان لازم |
زردچوبه | به میزان لازم |
طرز تهیه آبگوشت سنتی
- برای تهیه آبگوشت خوشمزه باید نخود و لوبیا را از یک شب قبل خیس کنید تا نفخ شون برود اما اگر فرصت کافی برای این کار را ندارید میتوانید نخود و لوبیا را مدتی بر روی حرارت قرار بدهید تا بجوشد و نفخ شون برود و بعد آبش را دور بریزید. گوشت را به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم و گوجه فرنگی ها را به صورت ۴ قاچ و پیاز را از وسط برش بزنید و به همراه نخود و لوبیا در قابلمه بریزید و سپس ۶ برابر حجم مواد به قابلمه آب اضافه کنید در صورتی که بعدا متوجه شدید آب آبگوشت کم است میتوانید مقدار آب جوش اضافه کنید. حالا قابلمه را بر روی حرارت قرار بدهید.
- بعد از به جوش آمدن آب, کف چربی که از پختن گوشت بر روی قابلمه جمع شده را با قاشق کامل بردارید و زردچوبه و فلفل را اضافه کنید و بعد با درب بسته منتظر بمانید تا با حرارت خیلی ملایم گوشت و حبوبات بپزد. توجه کنید این غذا مثل قورمه سبزی و خورشت قیمه اگر با حرارت ملایم بپزد آبگوشت خوشمزه تر و جا افتاده تری خواهید داشت.
- پس از اینکه گوشت و حبوبات آبگوشت پخت نوبت اضافه کردن گرد لیمو یا لیمو عمانی, نمک و سیب زمینی می باشد. بهتر است قبل از اضافه کردن لیمو عمانی آن را سوراخ کنید تا مزه اش داخل آبگوشت پخش شود. توجه کنید به هیچ وجه لیمو عمانی و نمک را زودتر از این مرحله به آبگوشت اضافه نکنید چون باعث تأخیر در پخت گوشت و حبوبات شما خواهد شد همچنین لیمو عمانی ممکن است باعث تلخی آبگوشت شود.
- سپس پیاز و گوجه را که همون ابتدا اضافه کرده بودید از آبگوشت بیرون بیاورید و در ظرفی مناسب با گوشت کوب به صورت پوره دربیاورید و دوباره به آبگوشت اضافه کنید. در نهایت ۲ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی برای خوش رنگ شدن آبگوشت اضافه کنید و منتظر بمانید آبگوشت با حرارت کم و درب بسته بپزد و جا بیفتد.
- پس از پخت کامل آبگوشت برای سرو, بخش تر آبگوشت (ترید) را در ۴ یا ۵ کاسه بکشید و بخش گوشتی و حبوبات آبگوشت که به کوبیده معروف است را با گوشت کوب بکوبید و به همراه سبزی یا ترشی سرو کنید.
چاشنی آبگوشت سنتی
- لیمو عمانی یا آبلیمو چاشنی آبگوشت می باشد و حتما باید برای مزه دار کردن آبگوشت استفاده شود البته با توجه به ذائقه تون در صورت تمایل می توانید از ادویه های دیگری مانند دارچین یا سیر و آبغوره استفاده کنید.
- همچنین می توانید در هنگام اضافه کردن رب از مقدار کمی زعفران آب زده هم اضافه کنید. در این صورت علاوه بر اینکه آبگوشت هم خوشمزه تر میشه و هم طعم و عطر خاصی خواهد داشت.
نکانی برای خوشمزه شدن آبگوشت
- برای خوشمزه تر شدن آبگوشت بهتر است از گوشت گوسفند به همراه استخوان استفاده کنید و موقع خرد کردن گوشت مراقب باشید استخوان های ریز به گوشت نچسبد چون موقع خوردن ترید و کوبیده ممکن است استخوان های ریز زیر دهان بیاید.
- ظرف مناسب برای پخت آبگوشت سنتی و دیزی, دیگ سنگی می باشد همچنین شما می توانید از ظروف سفالی, قابلمه چدنی و مسی نیز استفاده کنید. پیشنهاد می کنیم زیر ظرف خود شعله پخش کن قرار دهید تا آبگوشت به طور یکنواخت و با حرارت ملایم بپزد.
- توجه داشته باشید همون ابتدا که آب داخل قابلمه گوشت می ریزید سعی کنید آب به اندازه کافی باشه چون اگر وسط مراحل پخت آب اضافه کنید در مزه آبگوشت تون تأثیر خواهد گذاشت.
- ۹۶/۱۱/۰۱